Server Nedir ?
Makale Başlıkları
Server Nedir, Türleri Nelerdir?
İnternet sitesi açmak için bir sunucuya ihtiyacınız bulunmaktadır. Bu sunucu, internet sitesinin barınacağı alan olacaktır. Server çeşitleri, web sitesi açmaya karar verdiğinizde bilmeniz gereken kavramlar olarak öne çıkmaktadır.
Server Nedir?
Hangi web sitesine girmiş olursanız olun o siteyi oluşturan kodlar kullandığınız cihazın hafızasında yer edinir. Böylece daha sonraki girişlerde kolay bir şekilde siteye tekrar erişim sağlayabilirsiniz. Ancak bu noktada, sitenin bu kodlarının, bilgilerinin nerede tutulduğu sorusu gündeme gelebilir. Sitenin kodları, yazıları, resimleri vb. tüm içeriği server adı verilen sunucularda tutulmaktadır.
Server, tıpkı evde ya da işyerlerinde kullanılan bilgisayarlar gibidir. İşlemci, bellek ve sabit sürücü gibi bileşenlere sahiptirler. Ancak gündelik kullanım sağlayan bilgisayarlardan çok daha güçlü ve geniş bir kapasiteye sahiptirler. Siteyi oluşturan kodlar saniyeler içerisinde bu server içinde yer alır ve siteye giriş yapıldığında bu serverdan tekrar çıkarak, sitenin kullanıcılar tarafından görüntülenmesini sağlar. Web sitesi açmak istediğinizde, server sağlayan firmalardan belirli bir alan ya da tamamını kiralama işlemi yaparsınız. Bu duruma da web hosting adı verilmektedir.
Server Çeşitleri Nedir?
Farklı kullanım alanlarında kullanılmak üzere birbirinden ayrı server çeşitleri bulunmaktadır. Bu kapsamda;
- VPS Server; çoğu web sitesini barındıran server türüdür. Tek bir sunucudan sanallaştırma işlemi sonucunda pek çok sunucunun oluşmasını sağlamaktadır. Bir başka deyişle sunucu çeşitli yazılımlar ile bölünür ve birden fazla sunucu elde edilir. Ama önemli olan ana makinenin donanımsal özelliklerinin her bir VPS tarafından sınırsız olarak kullanılmasıdır.
- Web Server; Web sitelerine hosting olarak hizmet veren serverlara denilmektedir.
- Cloud Server; Kaynak bir havuz denilebilecek bir içeriğe sahiptir. Bu havuz imkanları dahilinde sanal sunucular yaratılmaktadır. Bu sunucuların her birisi de bağımsız sunucu olarak hizmet vermektedir.
Yaygın olarak kullanılan server çeşitleri olarak bu başlıklar yeterli olacaktır. Ancak farklı ihtiyaçları gidermek adına pek çok server çeşidi olduğunu da belirtmek gerekmektedir. Örneğin online oyunların barınmasını ve oynanmasını sağlayan oyun serverları, anlık mesajlaşma için iletişim serverları, IP adreslerini kayıt altına alan DNS serverları gibi farklı ihtiyaçlara yönelik serverlar bulunmaktadır.
Server Nerede Tutulur?
Serverlar çok yüksek hızlı internet bağlantısına ve saldırılara karşı çeşitli güvenlik önlemlerine sahip veri merkezi ismi verilen yerlerde tutulmaktadır. Böylesi bir önlem, serverları kullanan kimselerin herhangi bir güvenlik sorunu yaşamamaları ve sunucudan rahat bir şekilde faydalanmaları içindir.
Server’da SDD ya da HDD mi Kullanılmalı?
Verilerin depolandığı yer olarak serverlarda son zamanlarda SDD kullanılmaktadır. SDD ile yüksek işletim hızına erişen serverlar, bu sayede kullanıcılarına hızlı erişim imkânları vermektedir. Ancak HDD düşük maliyetli ve yüksek kapasiteleri olmaları açısından avantajını hâlâ korumaktadır. Bu yüzden serverlarda uzun bir süre SDD ve HDD kullanımı birlikte devam edecektir.
Clouduck hosting olarak uygun fiyatlı sanal sunucu sağlamaktayız. Aşağıda iletilen bağlantıdan satın alım sağlayabilirsiniz.